söndag 27 november 2011

5 ton!

26 november 2011
Nu är det dags att ta hand om alla stubbar som blev kvar. Vi tänker försöka använda det mesta som ved till vår kommande öppna spis. Det ska torka i minst ett år så det passar ju bra.
Det är rejäla knulingar.
Make jobbar - schwågis övervakar
Som tur är har svärmor en utmärkt vedklyv som mot förmodan klarar de flesta stubbar utom de allra grövsta. Trycket är 5 ton så det gäller att hålla fingrarna borta.
Lennart före....
Snyggt snitt

Klätterapor

25 november 2011
 Nu ska de två halvdöda ekarna fällas och de andra ekarna runt det blivande huset får ny frisyr.
Vi har anlitat Affinity for trees

Först sågas grenarna av på de träd som ska fällas. Sedan sågas stammen ner bit för bit.

Kan någon berätta hur man roterar bilder?
Långt ut på grenarna för att beskära.
Lite orangutanglikt


Grenarna blir flis som ska skydda rötterna mot grävmaskinerna.

Lännerstas snyggaste kompost eller är det en fårkätte?

Första bygget på tomten nästan klart. En stilig lövkompost.

lördag 19 november 2011

Medelhöjd och kommunhöjd

Kommunen har räknat vidare på huset. Han kommer fram till att det är för högt och därför måste vi göra en sk grannhöran som jag skrev i förra inlägget. Charlotte har hela tiden räknat på medelhöjden över mark och sagt att det följer detaljplanen. Men så verkar det ju inte. Känns inte kul. Får hoppas att grannarna är välvilligt inställda så vi slipper rita om huset. I o f sig har kommunen bestämmanderätt, men man vet ju aldrig vad som händer.

tisdag 8 november 2011

176 kvm

Jaha, nu börjas det tänker vi när vi får första mejlet från kommun. Handläggaren mäter det till 176 kvm! Enligt ritningarna är byggarean bara drygt 160 kvm, vi blir ganska upprörda och undrar hur det här kommer sig. Dessutom påpekar de att husets höjd överskrider det tillåtna, vilket vi i o f sig redan visste. När man avviker från detaljplanen så måste kommun fråga grannarna om det är ok (s k grannhöran), vilket givetvis försenar ett beslut ytterligare.
Bygglovsenheten behöver också den slutgiltiga kartan från lantmäterienheten. Enligt Kerstin ska vi få den denna vecka. Charlotte måste sedan rita in huset på denna karta. Puh!

Snabbt mejl till både Charlotte för att be att få en skiss med rumsytorna beräknade, och till handläggaren på kommunen för att fråga hur han kom fram till 176 kvm.
Idag fick vi svar från båda. En ursäkt från handläggaren som hade räknat med förråd mm i byggnadsytan, vilket inte ska ingå. Charlotte skickar skiss och lovar att göra den nya ritningen, är inte ett så stort jobb. Vilken tur!

söndag 6 november 2011

Bygglov inskickat och beslutsvila

31 oktober 2011. Äntligen har vi fått iväg bygglovsansökan till kommunen. Fick invänta några småändringar av ritningarna och på att få ett korrekt kontrakt av kontrollansvarige. Nu håller vi tummarna för att det går snabbare än de 10 veckor som de har på sig. Men vi hoppas inte för mycket. Nu får vi vila lite från alla beslut ett tag - skönt.


Marklov, kontrollansvarig och exklusiva material

Oktober 2011. En av de döda ekarna som vi vill ta bort står på prickmark och då behöver man ansöka om sk marklov. Maken skickar in ansökan med foto på döingen och det tar faktiskt bara en vecka och vi har det beviljat. Arboristen är inbokad den 18 november med alt 25 november för fällning och putsning av de andra träden. Vi får hoppas att det varma vädret håller i sig några veckor till.

För att få bygglov måste man ha en namngiven kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska se till att byggaren följer ritningar och lagar vid bygget. Vi mejlar ut till flera stycken och får faktiskt in en hel del intressanta svar. Vi bestämmer oss för att träffa två av dem. Den vi gillar mest är dubbel så dyr som den andra. Vi tar referenser, båda får bra sådana. Beslutsvånda. Men efter en helgs diskuterande om och men, väljer vi han som är dyrast och håller tummarna för att magkänslan denna gång har rätt.

Maken har googlat runt på leverantörer av träspån. Finns några stycken, vi får varuprov och kostnadsförslag från en firma i norra Sverige, ca 2 500 kr/kvm, visserligen målat en första gång och inkl uppsättning, men totalkostnaden för huset skulle bli runt halva miljonen! Vi letar vidare och hittar en firma i Estland, som tyvärr inte svarar och en i Finland som också ska skicka varuprover och offert. Blir intressant att se vad det kostar där.

Ibland blir man glad för det lilla

Oktober 2011. Maken har tidigare varit i kontakt med Skanova som äger den telefonstolpe som har ett stag lite olyckligt placerat framför vår tänkta infart. De ska ta bort det, men det kommer kosta lite. Nu får vi meddelande om att staget är borttaget och att vi inte behöver betala något för det. :) Tackar för det.

Styckningen

5 oktober 2011. Äntligen har lantmätarna tid att komma ut och mäta upp tomten. Vi har tidigare träffat Kerstin på Nacka kommun och diskuterat hur vi ska dra tomtgränsen så att huset inte hamnar för nära. Hon är mån om att det blir rätt så att vi inte ska få några problem med bygglovet sedan. Ovärderligt med en så kompetent och trevlig kontakt på kommun. Tyvärr är det inte hon som ger oss bygglovet utan det är en annan enhets ansvar. Det kommer ta någon månad innan styckningen "vunnit laga kraft". Kommunen kan nämligen överklaga!?


Lantmätarna i full fart     

Kotte?

September 2011. Nu kommer skisserna med fasaden inritad. Vi får en liten chock, Charlotte har valt träspån som fasad, ungefär som på gamla kyrkor eller Biologiska muséet. Det här hade vi inte alls tänkt oss. Fundera och fundera.... och sedan kliva utanför boxen. Maken googlar i flera dagar för att hitta hus och leverantörer av detta speciella material. Allteftersom vänjer vi oss och tycker nog att det blir både speciellt och faktiskt riktigt snyggt. Hon har också föreslagit koppar som detaljer på de utskjutande delarna. Där måste vi nog backa eftersom det varken är tillåtet med koppar (pga giftutsöndring) och pga stöldrisken. Vi letar annat material, kanske kan det fungera med någon form av färgade cementplattor eller annan metall.

 
Huset från baksidan med carporten inritad
Fasad - atelje överst och köksdelen under
Vi är fortfarande oroade över den låga taklutningen som är inritad. Enligt plåtslagarna ska lutningen vara minst 14 grader, vårt är bara 6 grader. Kan fungera om man svetsar taket och kör rostfritt. Det är dock mycket dyrare än "vanligt" plåttak. Maken frågar sin byggkunnige kusin som säger att vi antagligen måste ha värmeslingor i taket för att inte få problem med frys- och läckageskador.

Höststart

Augusti 2011 Charlotte är tillbaka från sin semester och det är dags att ta tag i utmaningarna igen. Framförallt carportens placering. Maken provkör bilen för att se vilken svängradie man behöver och mäter vår carport som vi har idag. Charlotte får måtten mm. Vi bokar in ett möte med henne för att gå igenom skisserna igen. Det drar ut på tiden och en timme blir närmare två och hon håller på att missa ett annat möte. Nu ska hon jobba vidare med fasaderna och exakta fönsterplaceringar som är det sista som behövs fixas innan vi kan skicka in bygglovshandlingarna.
Ett litet bakslag - den arborist vi tänkt anlita har konkat. Tur att maken redan hade kontaktat en annan som kommer ut och tittar på träden och föreslår bl a att vi ska flisa ner grenar mm och använda som underlag när maskinerna rullar in för bygget. Mycket bättre än körplåtar som förstör och plattar till. Sedan blir fliset jord, smart!

Tjugo frågor och tjugo svar

Juli 2011. De sista skisserna vi fick av Charlotte i början av juli gick vi igenom väldigt noga, vilket resulterade i tjugo(!) frågor om allt från fönsterplacering, husets placering vid tomtgräns och handikappanpassning. I den nya bygglagen(?) som kom i våras har kraven på att bygglovsritningarna ska ha med tillgänglighetskraven.
Charlotte förklarar och resonerar med en ängels tålamod. Vi får veta hur hon tänkt och då är det enkelt att förstå varför hon gjort en viss lösning. Hon berättar om siktlinjer och "osynlig harmoni", och vi tror att vi förstår.
Skissen

 Det som är kvar är nästan det svåraste att få till - carporten. Marken sluttar ganska rejält precis vid infarten. Charlotte är inte pigg på en separat carport.