tisdag 31 juli 2012

Vinklar och längder

Vi gav oss på ett försök till utstakning av huset för att se hur det placerar sig i verkligheten på tomten. Lättare sagt än gjort dock. Utan möjlighet att mäta rätt vinklar och koordinater blev det hela tiden fel någonstans. Men ungefär så här kommer det bli:
Östra väggen - här blir det sovrum, klädkammare och badrum
  
Från andra hållet
Ateljen
Inte blir det så stort som man kan tro.....

tisdag 24 juli 2012

Det har ändå hänt lite....

Grind mot svärmors tomt är fixad. Stolparna målade med tjära

Buskage nedsågat och granrot utgrävd.



lördag 21 juli 2012

Byggstart i höst?

Träffar nu byggare ett för ett sista möte och upplägg av tidplan inför hösten. Han vill gärna komma igång i september. Vi är lite skeptiska till det. Nu är det semestertider och den konstruktör som byggaren har kontakt med är tillbaka i v 33. Konstruktionsritningen måste vara klar innan vi kan få ett mer specifikt pris på bygget. Sedan ska vi skriva kontrakt, administrativa föreskrifter, avtal om ersättningsmodell, ha tekniskt samråd med kommun (och få godkänt). Ingen spade får sättas i marken förrän kommun godkänt.

Innan dess måste vi också förstå vilket material vi ska välja för husets stomme, trä eller betong. Eventuellt kan vi behöva spränga lite berg för att få ner huset (om vi väljer träbjälklag). Inget lätt och helst ska vi hinna med allt detta på några veckor!

Det får inte bli för sent in på hösten för byggaren och hans personal kan ju inte gå och vänta. Vi hoppas verkligen att vi slipper vänta till i vår. Och då vet vi ju inte heller om byggare ett fortfarande har möjlighet att ta uppdraget.

Hur som helst har vi fortfarande stort förtroende för byggare ett (byggare två har fortfarande inte hört av sig trots telefon och mejl). Han är flexibel och har en vilja att lösa det mesta. Den ersättningsform vi tänkt oss (som kan vara till nackdel för byggaren själv) är den han själv föreslår när vi säger att priset ligger på smärtgränsen och att vi inte kan ta för stora risker att det blir dyrare.

Vi har bokat ett nytt möte med honom till v 32 för att gå igenom avtal mm. Nästa steg är att kvickt som attan få till ett möte med honom, arkitekten och konstruktören.

Spänstiga diskussioner

Innan vi alla går på semester har vi ett möte på arkitektfirman med Charlotte, en byggingenjör, vd och konsult för att gå igenom den grova offerten vi fått av byggare ett. De tycker, givetvis, som vi att priset verkar ligga högt. Tyvärr har vi ju inget att jämföra med. Får tipset att få någon oberoende att räkna på det. En bra idé tycker vi. Vi anser dock att byggare ett är seriös och noggrann och att vi genom att anlita honom slipper en stor del av de problem som kan uppstå. Inget vi vet, men vi tror....

Får också veta av Charlotte att vi inte kan lägga klinker eller betong på golvträbjälklag (vilket skulle bli en billigare lösning), då blir det resonans. Väljer vi det bör vi ha trägolv överallt och det påverkar ju materialvalet i kök (tänkt trä och vitt) platsbyggda bänkar (betong), platsbyggda skåp i vardagsrummet och kanske även väggarna som skulle bli så snygga i laserat trä. Inget lätt beslut....


Lämnar mötet med oro i magen.

Dyrt?

Nu börjar vi närma oss semestrar och vi ligger på båda byggarna för att få offerten. Blir lovade av byggare två att få dem måndag tisdag nästa vecka (läs i början av juni). Inget kommer. Byggare ett bokar däremot till slut ett möte med oss söndagen innan midsommarhelgen. Han kommer då han en offert klar. Kör taktiken ringa varje dag till byggare två utan att få något svar (två veckor efter utlovad offert).

Träffar byggare ett....prislappen ligger rejält högt. Högre än vi förväntade oss. Kollar med kusinen och han tycker inte det är orimligt högt. Den här byggaren ska ju enligt utsago leverera hög kvalitet och vill man ha det får man betala.

Byggarofferter

Under april och maj väntade vi på offerter från tre byggare. En (som bygger husen i fabrik) hoppade av pga att vår accepterade kostnad låg alldeles för lågt för att de skulle kunna bygga med kvalitet. Oroväckande! Men vi hade ju två kvar - så ingen fara tänkte vi.
Den ena byggaren (makens kusins bästa byggledare) träffar vi i maj och får stort förtroende för. Diskuterar förfrågningsunderlaget och han är intresserad av att ta uppdraget. Känns mycket bra. Vi vill dock gärna ha två offerter innan vi bestämmer oss. Ringer byggare två som också säger sig vara intresserad och ska återkomma med offert "snart".