torsdag 30 augusti 2012

Flis och utstak

Idag hände ännu mer:

Vi fick tio kubik flis levererat. Nu blir det att skotta ut runt ekarna i helgen för att skydda rötterna.

Lennart har också agerat grävmaskin hela dagen, för att täcka av berget under huset. Det behövde göras för att konstruktören ska kunna rita hur bottenplattan ska gjutas mm. Här sparade vi säkert några sköna tusenlappar - hoppas vi i alla fall!

Å så är huset utstakat på tomten inkl en höjdpunkt som byggaren kan utgå från när huset ska byggas.
Carportens läge
höjdpunkt


Snabba beslut......

Tiden går och därmed också risken för att vi inte hinner börja bygga i höst. För att vi ska få startbesked av kommunen behöver vi en byggfelsförsäkring, den kan vi inte få förrän vi skrivit på avtalet med byggaren, avtalet med byggaren kan vi inte skriva på förrän vi har priset och priset får vi först då vi har en konstruktionsritning som byggaren kan räkna på......
 Så i förra veckan började vi tröttna på att tänkt konstruktör aldrig hörde av sig. Vi frågade då vår förnämliga arkitektbyrå Kontur om de hade några lämpliga konstruktörer "på lut". På måndagen fick slutligen Lennart tag i vår tänkta konstruktör, jodå han kunde tänka sig att ta uppdraget. Vi preliminärbokade möte till tidig torsdag (idag alltså). Några timmar senare mejlade Charlotte och de hade fått napp på ytterligare en som skulle återkomma med offert. Bra tänkte vi - nu har vi två att välja på. Trots det valde vi att gå vidare med den vi hade tänkt först, eftersom han känner byggaren. Äntligen tänkte vi! Fick också en offert som kändes acceptabel.
Men säg den glädje som varar... i går vid lunchtid får vi veta att konstruktören inte har möjlighet att ta vårt uppdrag, panik! Hur göra? Ett intensivt mejlande och vi fick offert från den konstruktör Kontur hade kontaktat - kalldusch - mer än dubbelt så dyr! Men han kunde starta på en gång med arbetet och vara med på det möte vi tidigare bokat, vilket givetvis lockade. Kontur uppmärksammade det och bad dem räkna igen. Under tiden funderade vi på om vi inte skulle utvärdera fler konstruktörer i lugn och ro, men med risken att inte kunna starta bygget i höst. Vi bestämde att om den nya konstruktörens offert blev mer rimlig så skulle vi acceptera. Ringde upp och, puh, han hade precis skickat en ny offert som låg mer i nivå med den förras.

I morse hade vi då det första mötet då byggaren, arkitekterna och konstruktören träffades. Vi gick igenom huset och de fick diskutera de lösningar som kan bli lite knepiga. Bottenplatta av betong blir det nog i alla fall. Svårt att få stabilitet i ett golvbjälklag av trä och dessutom är risken större för fuktskador. Dyrare men säkrare konstruktion. Burspråket vid köket är en annan nöt att knäcka liksom isoleringen vid pelarna, då det lätt blir köldbryggor där. Samtidig får det inte påverka husets utseende för mycket. Jag är glad att jag inte är konstruktören:)
Hur som helst var mötet lyckat och alla verkade vara nöjda, inklusive vi.....
....tills vi fick ytterligare en offert från konstruktör nr 2 som Kontur hade kontaktat. Den låg på mindre än hälften av den vi nu bestämt oss för. Men vi tog, kanske det orationella  beslutet, att inte byta, nu när vi kommit igång.

Nästa punkt på agendan är en träff med byggaren, VVS-konstruktör och elkonstruktör på onsdag nästa vecka.

söndag 26 augusti 2012

Chamotte och silikat

Lördagen bjöd på besök i det nybyggda området Annedal vid Solvalla. På rekommendation av Charlotte kikade vi på skärmtak, glasräcke och träspån:


Inte av högsta kvalitet direkt. Satt spikade med en spik. Men en uppfattning om hur huset kommer se ut fick vi.
Därefter till Höganäs för att bestämma vilket vitt kakel vi ska ha tillsammans med de grå (Stone Cult silver) i badrummet. Vi har också äntligen bestämt oss för kakel på gästtoan: vitt tegellagt med svarta fogar. Golv ska vi fundera en vända på till. Vi har tre riktigt snygga alternativ: Nordskiffers grafiska svartvita, mosaik i mässingsfärg eller små mattsvarta mosaikbitar, vilka tyvärr är horribelt dyra (ca 5 000 kr kvm). Har också fallit till föga för mässingskranen som vi nu tycker kan bli läcker detalj...än är vi inte för gamla för att ändra oss :).

Sedan kikade vi på spiskassett. Diskussion fram och tillbaka om storlek, säljaren rekommenderade en som var 50 cm bred, framförallt för att undvika att det blir svart på glasen när man eldar. Ju större spis desto mer ved måste man lassa in för att få en effektiv förbränning. 50 cm är alldeles för litet på en bänkyta som är 200 cm - vi behöver ha en större. Just nu funderar vi på en som är ca 80 cm. Tyvärr var insidan på Sparthermkassetten gräddvit - inte snyggt alls. Får leta vidare.

Fick också veta att om man vill ha spisen som värmekälla behöver man bygga runt spisen med chamotte som ska vara dyrt. Vi lutar åt att bara komma åt mysfaktorn och då bygger man med silikatplattor.


onsdag 22 augusti 2012

Tomtbesök och konstruktörsstök

Idag träffade vi värderingsmannen från Värderingscentralen ute på tomten. Han frågade om materialval mm och beundrade tomten :). Vi får hans värdering om ca en vecka.

Sedan kom Magnus ut för första gången. Han funderade ut vilka platser det skulle vara bäst att ställa byggbod, toalett och container på. Diskuterade träskydd och hur vi lämpligast får bort jordkällaren. Ett riktigt massivt bygge som står pall för släggan. Lutar åt att Magnus får ta med det i entreprenaden.

Tyvärr väntar vi fortfarande på att konstruktören ska höra av sig så att vi kan boka mötet med Kontur. Seeegt!

Här ska carporten ligga - tyvärr blir det nog lite sprängning.

söndag 19 augusti 2012

Nu rullar det på långsamt framåt

I torsdags hade vi möte med Charlotte och Harald på Kontur. Vi gick igenom det "sista" som de kan göra innan vi får konstruktionsritningen. Då behöver de andra ritningarna justeras med exakta mått på t ex ytterväggar mm. Vi får hoppas att det inte påverkar inredningen för mycket. De kommer också hjälpa oss att kika igenom budgeten och de administrativa föreskrifterna - känns bra att få den hjälpen för att minimera att vi missar något.

Har beställt förhandsvärdering av hus/tomt. Det behövs för att vi ska få byggkrediten från banken. Den gör vi på onsdag. Får hoppas att priset blir högt!

På fredagen träffade vi "vår" byggare. Gick igenom administrativa föreskrifter och avtal. Konstruktören börjar förhoppningsvis rita inom några veckor. Därefter kan byggaren räkna på en mer exakt budget. Vi kommer antagligen köra på löpande räkning med takpris. Nu får vi se om vi kan komma igång i höst.....Magnus verkar optimistisk, vi är fortfarande tveksamma eftersom det är en hel del kvar.

80-årig grävmaskin

Då är svärmor igång. Hon och maken grävde bort ca 50 skottkärror med jord för carporten i går. Det blev 50 kärror till idag och inte är det klart än. Jag gjorde en blygsam insats och grävde i en timme.



lördag 11 augusti 2012

Jordkällarens vara eller inte vara

Den lilla jordkällaren som står i vägen för huset har vi börjat riva lite i. En fundering vi har är att kapa den på höjden för att kunna ha den kvar. Svärmor tycker att vi istället ska bygga en vinkällare där.... Vi får se hur vi gör.

Rotskydd och stubbfräsning

Bortfräststubbehål - vacker eller hur?
Då var de två stubbarna bortfrästa. Gjordes av Trädmästarna med en liten fjärrstyrd fräs. Blev fint flis som kan användas som skydd för ekarnas rötter och sedan blir det finfin jord av det. Svärmor (80) och maken grävde själva bort en granrot. Imponerande.

"Vår" arborist James från Affinity for trees kom över och vi frågade lite om hur vi skulle skydda ekarna och dess rötter på bästa sätt. Han tyckte vi skulle köpa några kubik flis och lägga runt. Finns dock risk för att en hel del av ekarnas rötter kan skadas då vi ska gräva för avlopp och vatten, framförallt på "gamla" uppfartsvägen. Man kan i dessa fall se till att såga roten rakt av med en fin såg så läker det bäst. Bäst att ta med sådant här i de administrativa föreskrifterna som byggaren måste följa. James kommer hålla viss koll på bygget eftersom han bor i närheten.