onsdag 31 oktober 2012

Grävning pågår

Det grävs och grävs på tomten och lerhögarna växer. Schaktning och grusning av infarten är också på gång. Krävs för att de ska kunna ta sig fram med material och maskiner. Spräckningen av berget börjar närma sig slutet och ska vara klart den här veckan.

Har också äntligen fått svar från Litauen som har hittat råmaterial med bättre kvalitet än den vi fick prov på tidigare i höstas. Trots detta kostar den mindre än hälften (ex frakt) än den svenskproducerade. Nu får vi hoppas att de kan få fram dem relativt snabbt så vi kan börja grunda. Planen blir nog att börja i vårt garage, vilket kräver att vi isolerar och drar in värme. Får se om det kan fungera.
Avloppsbrunnar o dyl

Här ska en av pelarna stå

Grävare Henrik in action

lördag 27 oktober 2012

Trevligt besök

Den här präktiga ekorren bor i våra ekar. Den råkade dock på lite huvudbry när den tänkte börja klättra uppför våra plankinpackade träd, det gick inte alls.
Schaktat för pelarna

fredag 26 oktober 2012

Kunglig hovleverantör

Första byggmötet på tomten i byggfutten. Full aktivitet när vi kommer ut kl 8.00, imponerande. Spräckning av berg pågår liksom grävning och grusning av schakt för avlopp mm. Inte helt ljudlöst så grannarna får stå ut med mycket buller.
Spräckning av berget
Men spännande är det hur som helst. Träffade flera av grävlingarna, stämningen verkar god trots kyla och blåst. Serverades lunch kl 9 i väntan på kommuninspektion.
Han som spräcker berget har enligt hörsägen även sprängt/grävt för kungaparets pool på Drottningholm. Kunglig hovleverantör alltså!
Lennart och Erik inspekterar

torsdag 25 oktober 2012

Försäkringar, försäkringar och eldstaden

Av en händelse (googling) såg jag att vi behövde försäkra även huset under byggtiden. Det kan ju bli så olyckligt att det börjar brinna eller något annat händer som skadar huset. Så nu är det också fixat.

Var ute en sväng till Bygg-Ole i Mölnvik på deras "bras- och kaminkväll". Pratade med en av leverantörerna av Spartherm spiskassetter för att höra om det är möjligt att bygga in kassetten i väggen som vår arkitekt föreslog, i syfte att inte bryta den raka linjen mellan sittbänkar och eldstad. Hur vi än gör med brandskikt mm så kommer vi inte ner i 60 cm djup utan hamnar minst på 70 cm. Så tyvärr blir vi nog tvungna att ha en betongskiva som sticker ut utanför sittbänkarna.

Nu laddar vi för byggmötet i morgon bitti bland lerhögarna.

onsdag 24 oktober 2012

Rörigt värre

Samtidigt som vi har börjat gräva har någon granne ställt en container framför vår granntomt och lämnat ett lager gatsten. Kommunen har också varit där med en stor grävmaskin, med vilka de hade lyckats köra upp på tomten mittemot med konsekvens att grannen hörde av sig till oss och trodde det var vår grävare som hade gjort spåren. Lite tråkigt att allt det här ska ske samtidigt som vi börjat.
 Så nu blev det lapp med info till alla grannar om vad som är vårt och vad som kommun är ansvarig för. Erik hade också tagit kontakt med kommunen och påpekat att grannarna hör av sig till oss. Nu har kommun lovat att återställa tomten hos grannen, bra!

Lennart var ute i eftermiddags för att kolla läget, nu ser det visst ut som en mullvad dragit fram. De försöker hitta lämpligaste stället att dra rören mot huset. Berget visar sig vara väldigt veckat vilket inte gör det lättare.
De har i alla fall hittat anslutningskopplingarna i kommunens rör. Så snart är det dags för dem att inspektera kopplingarna mot våra rör.

Startbesked!

Nu kan vi börja "på riktigt" och även spräcka berg och schakta för huset, inte bara för ledningarna.

"Hej Agneta och Lennart,

Bekräftar härmed att vi har tagit emot bevis på byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd.
Villkoren i startbeskedet (2012-10-05) är därmed uppfyllda.

Med vänlig hälsning

Arne Fridén
Nacka kommun, Bygglovenheten"

tisdag 23 oktober 2012

Varggrop

Nu är tomten inte sig lik längre.
Sista försäkringspapprena inskickade till kommun - äntligen!

måndag 22 oktober 2012

Första vattenläckan

Idag började de gräva för vatten och avlopp. Visade sig att det läckte från kommunens ledning någonstans och gropen vattenfylldes snabbt. Pump fick installeras för att leda det läckande vattnet till dagvattenledningen. Så den här dagen hann de inte alls lika långt som de hade tänkt sig.
Nu får kommun gräva upp i gatan för att hitta och täta läckan. Pumpen går på vår el och grävjobbet blev större. Hoppas vi kan få tillbaka dessa pengar av kommun, men man vet aldrig. Vi har ju redan betalat in 150 tkr för att få ansluta oss till VA och det man minst kan begära är att vi inte ska få merkostnader på grund av kommunen.
Vi har dock en mycket bra platschef som hela tiden håller oss informerade och löser problemen galant.
Snyggt grävt



söndag 21 oktober 2012

10 000 tjärade trästavar

Helgen har använts till bland annat att fundera på hur vi ska kunna måla och lagra 10 000 trästavar (motsvarar ungefär 200 kvm) så att de är torra och klara att spikas upp i vår.
Ett alternativ är vårt eget garage, men då behöver det isoleras och hållas uppvärmt över vintern till en ganska saftig elkostnad. Kanske kan vara värt det men abret är att vi inte får plats med alla. Inomhus i vårt hus går inte eftersom då kommer det lukta tjära flera år framöver. Kanske kan man hyra en uppvärmd lagerlokal om det finns tillräcklig ventilation och att lukten inte biter sig fast. Har kikat runt lite men inte hittat någon lokal som är lagom stor, vi behöver mer än 10 kvm och mindre än 300. Dessutom hyrs de flesta lagerlokaler ut med kontor, vilket vi ju inte behöver.
Sedan har vi det nätta jobbet att doppa alternativt spraya alla bitar på alla sidor. Hur det exakt ska gå till har vi inte riktigt klart för oss ännu.
Ett sista men antagligen det dyraste alternativet är att låta målare göra jobbet. Har skickat ut offertförfrågan via Målarelistan. Får se om någon nappar på det här hästjobbet..... troligt är det nog inte.
Har vi riktigt otur (nu är jag på det humöret) så har den litauiska leverantören signalerat att det kan bli svårt att få fram tillräckligt hög kvalitet på alla 10 000. Till den här provleveransen på 40 stycken använde de 15 löpmeter.

fredag 19 oktober 2012

Kök, byggfuttsinspektion och höstlöv

Dagen började med ett tvåtimmarsmöte på Nisseby snickeri. Vi gick igenom alla platsbyggda snickerier, kök, bänkar, trappa, badrumsskåp, skåp i entré, garderober och skrivbord. En hel del alltså. Nästa steg blir en offert. Blir "spännande" att se om vi har råd med allt.

Så var byggboden på plats och "inspekterad".
Erik var förbi och lassade in lite prylar till "gubbarna" såsom el,  kaffebryggare och toapapper. De ska börja gräva redan på måndag för el, vatten och avlopp. Nu går det undan..äntligen.

Vi passade på att skyffla ut det sista flisen runt ekrötterna och fota lite vackra höstlöv.


Min sedumodling till carporttaket


onsdag 17 oktober 2012

Byggare på plats och fasadprov

Så där ja, då har byggaren börjat muta in området. Byggbodar mm kommer på plats i morgon och de ska under nästa vecka så smått börja schakta för grusning av uppfarter, vatten, avlopp och el. Dvs allt man kan göra innan vi fått in de sista försäkringspappren till kommun.

Träffade platschefen Erik och Magnus på tomten idag. Förklarade vilka träd som var heliga och att vi i möjligaste mån ska vara rädda om rötterna. Tyvärr ryker nog den lilla lönnen för den hamnar i vägen för det steppade köksfönstret. Vi får se när bottenplattan kommit upp.

Lennart har provmålat två olika typer av trästav med tjärfärg. Vi är nog ganska överens om att den litauiska blir snyggast. Det ska inte vara så tillrättalagt utan se lite slarvigt ut, ungefär som de var tunna träspån. Vilket är bra eftersom de är billigast. Visserligen blir det mer spill men det lönar sig nog ändå att köpa dem därifrån.
Den litauiska trästaven

Från Hälsingspån

måndag 15 oktober 2012

Köksplanering med mera

Helgen använde vi bland annat till att göra byggnadsbeskrivning för kök och de andra platsbyggda delarna i huset. På fredag ska vi träffa Nisseby som vi tänker ge uppdraget att bygga allt.
Charlotte har redan föreslagit materialval så där är det inte så svårt. Däremot har många av de vitvaror vi bestämde oss för utgått ur sortimentet. Blev att leta igen, och nästan leta ihjäl sig. Vitvaruföretagen måste gå som smort för priserna är i många fall hutlösa.
Vi får göra om ritningen lite vid köksön för att vi vill ha en häll som är 80-90cm och det inritade skåpet var bara 80cm. Sedan vill vi också ha ett smalt skåp för oljeflaskor etc.
Köket känns som ett riktigt precisionsarbete då allt ska på plats vid burspråksfönstret och på köksön. Magnus har lovat samordna med Nisseby och vi hoppas att det inte ska bli några stora problem.

Lutar också åt att vi väljer att ha urfrästa stommar som handtag precis som Charlotte föreslagit. Blir riktigt snyggt. Även alla andra platsbyggda skåp får liknande lösningar istället för handtag. Om det inte är stommar runt så får det bli utfräst i lådan/luckan istället.

lördag 13 oktober 2012

Vattenkannan

Den här vattenkannan inspirerade Charlotte till formen på vårt hus. En-måste-ha-till-huset-pryl alltså. Budar just på en sådan på Tradera. Får se om vi vinner auktionen.
C-A Breger från Gustavsberg

onsdag 10 oktober 2012

Små grodorna och Garbo

Enligt entreprenör ska huset vara klart redan runt midsommar, om inte vintern blir för stökig. Lite skeptiska är vi nog ändå. Hur som helst har vi datumet inskrivet i avtalet. Så vi får se om vi kan bjuda in till midsommarfest i Villa Lännersta.

Nu är det försäkringarna som ska bli klara så att markentreprenören kan börja schakta och borra/spräcka berget som ska bort. Det finns två försäkringsbolag som erbjuder byggfelsförsäkringar. Vårt val föll på Gar-Bo då deras konkurrent låg 50%! över deras offert. Beställningen inskickad i dag och handläggningstiden är runt en vecka. Får hoppas att det går fortare.

I övrigt försiggår andra förberedelser såsom beställning av byggel (det gör Magnus) och beställning av byggvatten (vi). Nu ligger åtkomsten till vattnet lite olägligt mitt på uppfarten och Magnus undrar vem som ska schakta, hm - det hade vi inte riktigt räknat med. Lennart får undersöka om det behövs och i så fall hur det kan fixas. Kanske blir det att ta till spaden igen?

Nästa vecka ska vi förhoppningsvis få träffa vår platschef för bygget. Spännande. Sedan väntar byggmöten var 14:e dag.

tisdag 9 oktober 2012

måndag 8 oktober 2012

Avtal - check

Då har vi äntligen skrivit avtal med vår entreprenör! 220 signaturer och så var det klart.
Nästa milstolpe är möte med banken i morgon.

torsdag 4 oktober 2012

Go!

Inga problem hos kommunen. Efter genomgång av ritningar, tillgänglighet, energiberäkning, kontrollplan mm så får vi börja bygga Yipii! Det enda dom är kvar är att lämna in försäkringsbevisen. Avtal skriver vi på måndag. Saknades lite priser från elektrikern. Å priset efter alla ändringar ändrades marginellt.

Så passande namn på mötesrummet!

onsdag 3 oktober 2012

110 sidor

Den här lilla nätta högen innehåller alla ritningar, beskrivningar och avtal.


Hoppas vi kommer i mål i morgon, både avseende avtalet och det tekniska samrådet hos kommun.Som tur är har vi med oss arkitekt, kontrollansvarig och entreprenör. Känns som vi är ett starkt team!