måndag 26 november 2012

140 meter borrhål

Borrning för bergvärme ca 140 meter med 40 meter i timmen. Övervakades av Lennart så det gick rätt till.



lördag 24 november 2012

Hantverk

Gediget hantverk bakom pelarna som ska bära upp vårt hus. Det är snickarna Källis och Bassi som gör det jobbet.
 




 Först gjuter de ett större fyrkantigt betongfundament för att få det stadigt. De delen ligger osynlig under jord. Därefter gjuts pelaren ovanpå, som ska vara rund och synlig. Veckan har varit helt ok ur byggnadssynpunkt. Minimalt med regn och relativt varmt 6-7 grader, vilket är extra bra för betongen som härdar bäst runt 8 grader.




torsdag 22 november 2012

Våra litauiska trästavar

Vår litauiska leverantör av träspån har skickat det här så vi ska se att de finns på riktigt. Så snart blir det till att spendera kvällar och helger i garaget målandes med tjärlasyr. Det här är dock bara hälften av de 10 000 totalt som vi beställt.



Tillstånd för att borra för bergvärme - check

Ännu ett tillstånd fixat. Vi håller Nacka kommun sysselsatt och med cashflow.
En något förvirrad bergborrare som hade fått samma beslut undrade om vi hade beställt borrning. Borrningen är beställd av Erik eller underentreprenören. När vi nämnde Noréns rör sufflerade hans fru i bakgrunden att de hade varit i kontakt med dem. Det ska vara en kvinna bakom allt ;)

onsdag 21 november 2012

Det avancerar framåt


Isolering vid rör och början till pelare

Verkar vara en hel del pyssel med träställningar runt pelarna


tisdag 20 november 2012

Pelarna börjar ta form


Nu äntligen har de startat med grunden. Först ska pelarna på plats och därefter kan de formsätta bottenplattan.
Början till första pelaren under badrum/dressingroom


lördag 17 november 2012

- Nu känns det bra....

...säger vår platschef. Tycker vi också. Alla rör är nedgrävda, spräckning av berget hoppas vi är klart och grävlingarna håller på och transporterar bort alla schaktmassor. Så i nästa vecka kan de äntligen börja med formsättningen av bottenplattan och gjutning av pelarna. Även om tomten inte återfått sin charm så börjar det se riktigt prydligt ut (allt är dock relativt...). Lite oroliga är vi dock över var prislappen på det här hamnar. Markarbetena är ju något som inte ingår i vårt takpris med mer än en uppskattad summa.

Vår konstruktör David från Byggnadstekniska byrån hörde av sig och var nyfiken på hur det gick. Han skulle kika till bygget idag. Kul med engagerade personer!



Träffade VVS:arna i går på bygget. Vi diskuterade hur man bäst kan ventilera huset med tilluft (grundflöde, dvs den luft som rör sig utan att man använder fläkt) och var dessa ventiler lämpligast ska placeras. Kom fram till två alternativ, antingen i fönsterkarm eller i vägg/tak. Magnus vill helst undvika håltagningar i taket eftersom det kan bli risk för läckor, inte nu, men om tio år. Bra att han tänker på det. Lutar åt att vi tar dem i fönsterkarmarna, verkar inte vara någon jättekostnad, ca 400 kr/st (även här är allt relativt).
Sedan behövs det ändå små "skorstenar" på taket för frånluften (som ska forceras med fläkt, har jag lärt mig) från köksfläkt, badrum och gästtoan. Rör för luften behöver också dras, placeringen är inte heller det lättaste att bestämma. Vi ska dessutom få plats med fördelarskåp för den vattenburna värmen och skåp där varje vattenledning har en skarv, enligt säker vatteninstallation. Försökte placera in dem så att de skulle synas så lite som möjligt, till exempel bakom garderob och i hörnet vid platsbyggda hyllorna i badrummet. Puh.

Mycket diskussion igen om uppvärmningen av förrådet där vi vill  ha frostfritt och runt 10 grader. Lutar åt att ett rör dras mellan hus och förråd isolerat under betongplattan. Ska kunna gå att få frostfritt. Nästa steg är att vi ska få en ritning på hur rören ska dras från värmepumpleverantören. Ska checkas med min far proffesorn. Vi har också lämnat in ansökan om tillstånd att borra för bergvärme (förra söndagen), har nu påmint kommunen eftersom vi inte fått något svar ännu och de står i startgroparna för att borra.

Vi har också fått en burk lasyr (för grundning av träspånet) på prov av vår danska leverantör Fyra vindar. Visar sig fungera utmärkt då lasyren både torkar fort även om det är lite kallt och att den är svart och inte brun. Har beställt träspånen från Litauen och vi ska få en första leverans innan jul så vi kan börja grunda.
Lagringen får tillfälligtvis bli i garaget.

tisdag 13 november 2012

Vattenkanna - check

Då var vattenkannan från Gustavsberg inköpt på Tradera. Kul att ha föremålet som inspirerade Charlotte till husets form. Är lite repig men vi fick den för ett betydligt lägre pris än de som auktionerats ut under den senaste tiden.

söndag 11 november 2012

Dricka YES är farligt

Erik visade oss hur absurt det kan bli med säkerhetsbestämmelser på bygget. Tre sidor om det farliga diskmedlet YES.....

lördag 10 november 2012

Byggmöte 2


I går hade vi byggmöte nummer 2. Tyvärr har de varit tvungna att fortsätta gräva och spräcka mer berg för att få ner rören. Tidigare plan att gå runt bergknallen visade sig inte så lämplig. Nu får de gå rakt från "huvudledningen" mot bottenplattan istället.


Här ska rören gå upp mot huset
Spräckningsmaskinen

Därav ligger vi ca en vecka efter tidplan. Dock inget att oroas över enligt platschefen då det finns luft i tidplanen framöver. Den tänkta formsättningen av bottenplattan är alltså inte gjord ännu.
Det vi behöver fundera på är hur vi vill att det ska se ut där rören går in in huset. De kommer går lodrätt upp och följa berget. Ska gå att få hyggligt ok
Fick också det första debiteringsunderlaget, mycket prydligt med sammanställning och alla fakturor bifogade.
En jobbar, tre tittar på.
Byggbodsinteriör och byggentreprenör

Förr och nu

Nu är i princip hela tomten uppgrävd och det är svårt att förstå att det ska bli lika fint som förr.
Hösten 2011
Hösten 2012
I somras
Idag


 

tisdag 6 november 2012

Grusväg och borrhål

Nu har kommunen börjat fylla igen hålet i vägen efter påstötning av oss och Erik.
I övrigt är nästan hela tomten som en grusväg, förutom det som är VA-diken eller berg.

Snart dax för borrning för bergvärme, men först ska en anmälan in till kommunen med karta där tänkt borrhål ska placeras. Tre veckors handläggningstid enligt kommunen. Nu måste vi först säkerställa att det är ok med VVS:arna att borra där vi tänkt.

söndag 4 november 2012

Trådlöst?

Har försökt förstå vad som blir bäst lösning med bredband, tv och telefon, fast eller trådlöst. Det är urusel täckning på det vanliga mobilnätet och risken är ju att det är detsamma i 4G-nätet även om täckningskartan säger att vi ska ha "bästa" täckning. De mobila lösningarna känns minst sagt osäkra, operatörerna garanterar ju inte att det fungerar klockrent eftersom berg etc kan vara "i vägen".

Vi frågade Telia i somras om de hade tänkt dra fiberkabel till vår väg, svaret blev en offert på indragning av kopparkabel för 10 tusen pix!?. Så nu har de fått frågan igen. Känns inte rimligt att dra in koppar för att strax därpå byta till fiber om de bestämmer sig för att dra det. Hur som helst förbereder entreprenören med tomrör ifall vi vill dra in kabel i huset. Däremot behöver elektrikern veta om de ska dra rör för datatrafik mm i väggarna. Ett lite trickigt beslut eftersom vi inte i förväg kan veta om det trådlösa nätverket inuti huset kommer fungera bra.

Hur som helst har vi hittat en ursnygg lampa för fasadbelysningen som skulle passa fint med corteplåten på framsidan och entrétaket. Har ingen återförsäljare i Sverige men det finns en nätbutik som säljer dem i alla fall: http://www.light11.eu/Vibia/Break-4110.html. Inte de billigaste men kanske hyggligt överkomligt 2 000 kr styck.


å kanske de här till baksidan:

fredag 2 november 2012

Det här ska bli roligt....

...tyckte även elektrikern. Vi hoppas att han menar det :) Gick igenom våra elritningar och förslag på armaturer tillsammans med elektriker och Erik. Två timmar tog det. Ska vi ha trådlöst för dator, tele och tv eller inte? Tyvärr kan bli svårt att placera strömbrytare i den bärande stolpen mellan skjutpartierna som vi tänkt, men vi får se när stolpen är på plats vad som går att göra. Elektrikern sa att LED-lampor kanske inte ger tillräckligt ljus eftersom vi har relativt högt i tak. Det kan vi prova ut senare vad som funkar. Hoppas bara vi kan testa det när det fortfarande är mörkt på kvällarna.
Platschef
Tomten är nu ordentligt uppgrävd och det mesta av berget som skulle bort är bortspräckt. Lite finjusteringar kvar för att få horisontella ytor för pelarna. De vet inte heller hur det ser ut där ateljén ska stå, verkar som berget stupar rakt ner och då måste de gräva ner till frostfritt (1,6 m) och sedan göra en särskild "förankring" för pelarna.
De har också schaktat ur för vår infart och börjat grusa den.
Nästa vecka ska de börja transportera bort all sprängsten.

Plommonträdet fick de ta ner för att kunna komma in med maskinerna på tomten. Som tur är var det i dåligt skick och gav i princip ingen frukt. N
Vi väntar också på att kommunen ska komma och fylla igen hålet i gatan så att byggarna kan använda den uppfarten också. Nu måste de köra över tomten. Kommunen var visst där under dagen och tittade men åkte iväg igen utan att göra något.





Fullkomlig leråker

Ex-jordkällaren