söndag 24 februari 2013

Nu börjar det likna ett hus....

....eller vad säger ni?


Exakt så....



Alla träspån grundtjärade - check!

Alla träspån är nu grundade och vi buntar ihop dem för att köra ut den till boden på tomten. Tänk, det som kändes helst oöverstigligt i höstas är nu fixat!



lördag 23 februari 2013

Trä är tryggt

Nu kan snickarna äntligen börja jobba med sitt rätta element igen, trä. Rejäla syllar av god kvalitet skruvas på plats runt plattan. I syllen fäste de stommen. Mellan trästommen och plattan läggs en slags fuktspärr för att undvika framtida fuktskador (det som ligger i rullarna på bilden).





Konstruktören återkom med ett svar som varken Lennart eller Erik förstod hur det skulle lösa problemen med de sju centimetrarna. Lennart träffade Erik idag för att på plats se om de kunde förstå vad konstruktören menade. De tog följande bilder och nu får de kika på det igen och återkomma under nästa vecka:
Här skulle väggen hamnat om de gjort enligt konstruktionsritningen

Här ska väggen vara för att liva med resten.

onsdag 20 februari 2013

Gjutning nr 2


Konstruktören återkom idag och meddelade att de inte visste att fönsterkarmen skulle vara nedsänkt och därför hade de inte tagit hänsyn till det i ritningarna. För oss som lekmän är det ju helt omöjligt att förstå att vi hade behövt påpeka det. Nu återkom de visserligen med info om hur själva kantbalkskonstruktionen kan lösas - dock för sent eftersom gjutningen gjordes i förmiddags och byggaren var tvungen att fixa detta igår. Vi får hoppas innerligt att den lösning som byggaren nu valde att göra också funkar. Tyvärr innebar detta extrajobb och därmed högre kostnader, som för närvarande ingen egentligen känner sig skyldig till.....

Men som jag sagt förut, har vi stort förtroende för vår byggare och att de har löst det på ett bra sätt.

Det som däremot var glädjande är att även den här gjutningsomgången gick bra. Fem fulla cementblandare körde i skytteltrafik och lyckades komma fram trots avstängd motorväg på grund av olycka vid Kaffebacken.

Lövblåsar bort snön
Avtäckning
Varmluftaggregat ser till att plattan blir tillräckligt varm



Blankt som ett salsgolv





tisdag 19 februari 2013

Sju centimeter

Då är det dax för nästa gjutning i morgon. I "sedvanlig" ordning upptäcks ett fel i sista sekund - kantbalken ligger sju centimeter fel och behöver förskjutas utåt. Konstruktörerna går inte att få tag på så Erik gör en lösning för att inte behöva skjuta upp gjutningen. Det ska fungera men kantbalken får gjutas i ett senare skede. Det är är så svårt att veta  - är det konstruktionsritningarna som är för grova eller är det byggaren som borde kunna. Som okunnig hamnar man ju ofta mittemellan. Hur som helst godkände byggaren konstruktionsritningarna i höstas och sa att de var på en tillräckligt detaljerad  nivå. Vi håller tummarna för att det blir bra ändå.

fredag 15 februari 2013

60 ton betong och 40 ton grus

Vårt nionde byggmöte - huva vad tiden går fort! Idag träffade vi ventilationsentreprenören och gick igenom luftflöden, rördragningar och fläktlösningar. Visade sig att det inte gick att använda köksfläkten som frånluftslösning för  hela huset. Tyvärr betyder det att vi får ytterligare en "skorsten" genom taket. Dessutom behövs en ljuddämpare (!?) för att det inte ska låta för mycket ur ventilerna i de andra rummen. Mycket man inte vet.

40 ton grus har de fått plats med innanför sargen där bottenplattan ligger mot mark. 60 ton betong kommer att hällas i formen nästa vecka. I ateljén ligger cirka 20 ton. Bottenplattan blir inget man flyttar på i första taget, åtminstone så länge pelarna håller.

Bassis såg

Alla rör i tvättstugan, bakom ses köket

Metallgrejen ska sättas utanpå huset och där ska köksskåpen stå

En fredagsglad platschef

onsdag 13 februari 2013

Armering värt en bro

Nu pågår armeringsjobbet för fullt. Två killar från dalatrakten är på bygget för att bocka och böja armeringsjärn och lägga ut armeringsnät. De tror att gjutningen kan göras nästa onsdag, alltså inte nu på fredag som vi tidigare trott.
Lennart var ute för ytterligare en genomgång av elritningarna med elektrikern. Nu hoppas jag att vi kan pausa från strömbrytare, ledningar och vägguttag ett tag.





måndag 11 februari 2013

Isolering, elritningar, fönster, dörrar och förbereda försäljning av huset

Nu är vi inne i en otroligt intensiv period. Elritningarna ska sättas, fönsterofferten granskas och godkännas, dörrspecifikationen detaljeras och mitt i allt ska vi börja förberedelserna för försäljning av vårt befintliga hus. Och så har vi 5 000 träspån att lasera. Garaget bör vara tomt vid visningen. Allt det här tar enorm tid och det vi kommer på nya saker hela tiden. T ex hade vi inte tänkt på att om man kan komma in i ett rum från två håll så är det nog bra att ha en strömbrytare vid varje ingång. Fönsterofferten är inte helt glasklar utan kräver en del förtydliganden. Det gäller att vara noggrann, när de sedan är beställda kostar det mycket att ändra både i pengar och i tid.

Inte nog med det, samtidigt får jag influensan och ligger nerbäddad i över ett dygn Som tur är verkar min kropp lyckats fajta bacillerna så åtminstone febern är på nedgång.

Fredagens rapport från bygget visar att de nästan färdigställt all isolering i hela bottenplattan. Två armerare ska börja med armeringen den här veckan och sedan är det förhoppningsvis ny gjutning på fredag. Fredagen som också blir en intensiv dag med byggmöte, möte med inredningsstylist och besiktning av vårt befintliga hus.
Verkar som farhågorna om ofantligt snöande senaste dygnet har kommit på skam, vi tackar vädergudarna för det och hoppas uppehållsvädret håller i sig.

Inte en millimeter mellan isolerskivorna

En av våra fyra duktiga snickare

Precisionsarbete




onsdag 6 februari 2013

Nu får det vara nog...

...med allt snöande! Tänker på byggarna och hur mycket extra tid de säkert behöver lägga på att skotta och täcka över.Enligt väderleksrapporten ska det fortsätta även i helgen. Får planera in lite skottande mellan tjärmålandet.
Den nya leveransen av träspånen kom igår. 1,3 ton och drygt 5 000 st. Lennart har varit otrolig och målat sju buntar på 6 timmar idag.

lördag 2 februari 2013

Puh och Putzmeister

Den här veckan har varit kantad av en del oro och strul, vilket ju inte hört till vanligheterna. Gjutningen som var planerad till torsdag fick skjutas upp p g a en oklarhet i K-ritningen. Som tur var fick vi snabbt svar av vår konstruktör så byggaren behövde bara skjuta upp gjutningen en dag.
Källis och Bassi formsätter "väggen" mellan vardagsrum och ateljé
I torsdags var vår kontrollansvarige Stefan på första besök. Han skulle inspektera armering och konstruktion i ateljén som är den första delen som får betongen på plats. Omdömet var att det såg väldig rejält ut och han var mycket nöjd med utförandet.
De blå skruvarna håller ihop de tre isoleringsskikten
Däremot får de byta ut den frigolit de lagt under kantbalken (som är i frigolit) mot altandelen. Risken var där att frigoliten trycks ihop av lasten från huset och att det då blir stora sättningar. Där blir det istället packat grus för att komma upp i rätt höjd.
KA och Lennart
 Sedan gick Stefan och Erik igenom k-ritningarna. Stefan är väldigt noggrann och efter en del diskussioner började Erik se lite blek ut. Han trodde att de hade lagt fel isolering under en del i ateljén, där den ligger på mark. Ligger isoleringen på mark får den husets tyngt på sig och därför ska den vara av en viss sort för att tåla trycket. Han sprang ut och kollade och jo - det låg fel isolering där. Först såg det enda alternativet ut att vara att ta bort alla isolering och armering och börja om från början. En veckas jobb till spillo! Inte kul eftersom vi redan nu är väldigt försenade. Ett nytt telefonsamtal till konstruktören för att höra om de kunde komma fram till någon lösning för att slippa riva allt. Stefan föreslog då en annan konstruktion (som redan fanns i k-ritningen) som gör att ateljén "hänger" i mer armering. Första besked från konstruktören var "riv sk-ten", men han skulle kika på Stefans förslag. Betongbilen var beställd till fredag kl 11 så bråttom var det.
Inte nog med det - diskussion om betongens torktid kom också upp. Stefan nämnde att 10 cm betong kunde ta upp till 6 månader att torka tillräckligt för att man ska kunna lägga tätskikt i våtrummen. Nu kan betongen ha olika torktid beroende på kvalitet, så det blir till att undersöka vad som gäller för den betong konstruktören föreslagit.
Lite orolig nattsömn alltså.

Byggmöte igår. Under mötet ringer konstruktören och säger att det är ok att gå på Stefans förslag. Där hade vi och byggaren tur.

VVS-are och elektrikern på plats. Vi gick igenom rördragningar  och placering av värmepump, expansionskärl, vattenmätare och fördelar- och kopplingsskåp. Det blir väldigt trångt i tvättstugan, men det visste vi ju redan. Vi har också bestämt oss för att komplettera golvvärmen i badrummet med en elslinga. Värmepumpen kan av tekniska skäl nämligen inte försörja bara badrummet med värme under perioden när huset i övrigt inte behöver värmas upp. Vi har också lärt oss att golvvärme i betong gör att det tar lång tid att få ner temperaturen i huset, en liten nackdel.
Magnus skulle också kolla på eventuella lösningar för att kunna lägga tätskikt i våtrummen även om betongen inte hunnit torka tillräckligt. Någon risk för mögel eller fuktgenomslag skulle det dock inte vara enligt honom.

Fick nya elritningar för granskning. Blir en del av helgens sysselsättning, förutom att köra ut den laserade träspånen till tomten (5 000 nya levereras på måndag), städa bort spillvirke och annat skräp från tomten, ta reda på betongers olika torktid och försöka förstå k-ritningarna bättre. Vi vill gärna kunna vara bättre på att själva granska hur de bygger huset, kontrollansvarig är ju inte alltid på plats. Även om vår byggare är väldigt kunnig kan det ju ske fler misstag.

Charlotte kom ut och var imponerad av allt hantverk och särskilt den gjutna sargen som blev väldigt snygg.
Snygg sarg

Charlotte fotograferar snygg sarg

Sedan var det dags för gjutning. Först kom snabelbilen:

Snabeln testar moves genom grenar och träd.
Och sedan cementblandaren

A matching couple

Reimond och Bassi in action


Just gjutningen är enligt Erik ett lite nervöst moment. Nu sätts formen på prov och framförallt pelarna. Formen för dessa var i papp vilket kändes lite klent, så för att vara på säkra sidan förstärkte de dem med tunn isolering och plank runt. Senare på dagen kom besked från Erik att allt hade gått bra.

Till på måndag är lägeskontrollen beställd - vilket är ett krav för att få slutbesked för inflyttning. Nästa vecka jobbar de med armering av de andra valven för att (om nu allt går som det ska) gjuta resten nästnästa vecka.

En lite jobbig vecka till ända. Men tur att vi har seriösa och kunniga byggare som vågar erkänna sina misstag och konstruktör som är snabb att hjälpa till i "kris". Överhuvudtaget alla som varit inblandade i vårt bygge på något sätt har varit oerhört trevliga och proffsiga. Tack alla, ingen nämnd ingen glömd.