tisdag 30 april 2013

Full rulle på Valborg

Ingen ligger på latsidan
Janne förbereder för pelarna till förrådet

Källis funderar

Välkommen till tvättstugan

Björn drar elen

Lasse målar och drar Göteborgsvitsar

Janne och Daniel

måndag 29 april 2013

Flitig elektriker med medhjälpare

Elektrikern har jobbat hårt med att få upp "pottorna" i taket för våra infällda spotlights, apparatdosor och rör. Misstänker att han fått hjälp av gubbarna. Allt placerat på rätt plats utom en, men den tror vi är lätt att flytta.

Pottor i taket

Lösullskillarna var sjuka så det blev ingen isolering idag.
De har också bett om att få fram träspånen vilka maken bar ut i kväll. De börjar spika dem nu - ska bli himla spännande att se hur det blir. Det är ju en stor del av husets karaktär.

Kontrollmätte placeringen av fläkten och kom på att vi tänkt fel när vi gjorde specen till Kalle. Ett mejl till honom om det och hoppas att vi inte rört till det för honom.

Vi behöver också göra en ny kontrollmätning innan de gjuter bottenplattan på förrådet. Den får inte hamna närmare än 4,5 m från tomtgräns och helst vill vi ha marginalerna på vår sida. Ytterligare några tusenlappar som flyger iväg.
Infästningar för pelarna för förrådet på plats

lördag 27 april 2013

Klart för lösullsisolering med mera med mera med mera

Vi nöjde oss med tre timmars byggmöte igår, som vanligt tar allt längre tid än vi tror. För första gången på länge var även Magnus med. Eftersom de har börjat jobba mer inomhus blir det många detaljfrågor. Vi måste nu också bestämma oss definitivt för eluttag och strömbrytare. Elektrikern (som numera är Peters son Björn) har föreslagit Eljo Exxact. Sådär tycker jag, de i plast har rundade hörn. Men glasramarna är snygga men tyvärr tio gånger dyrare. Vi vill nog stå kvar med det vi valt tidigare, nämligen Giras. De har nämligen en mässingsram som skulle bli urläcker på gästtoan.
Elrör dragna - prydligt markerade med var de ska till.

Huset är nu förberett för lösullisolering nu på måndag.
Väggar inplastade och reglade - vy mot badrum och klädkammare.

Äntligen har vi bestämt och Erik beställt eldstaden, blir den Stûv som vi tittade på för några veckor sedan. Nu ska vi rita hur den ska byggas in eftersom arkitektritningen inte går att använda exakt som den är. Bland annat tänker vi ha ett vedfack under förutom en i väggen mot ateljén.

Fönstren  från Hajom som skulle kommit i fredags kommer också på måndag - det lär bli en hektisk dag för dem. Tyvärr levererades fel glas till de steppade fönstren så de är ytterligare försenade. Tur i oturen gör det inget, eftersom de inte är redo för att montera dem ännu.

Nu har vi bokat slutbesiktning till 3 juli och därefter hoppas vi kunna ha ett slutsamråd med kommunen strax därefter. Ett aber i sammanhanget är att vår kontrollansvarig har semester från vecka 27-31 och vi behöver ha slutbeskedet senast vecka 30 för att slippa bo i en container. Får se om han kan tänka sig att offra en dag för oss.

Det är ofantligt mycket administration runt bygget också, inte bara praktiska frågor. Försöker också få kontroll på alla egenkontroller. Stefan hade inte fått in någon från varken konstruktör eller arkitekt så de har vi fått be om. Verkar inte som de visste att vi ville han in sådana! Pappa fick skriva på egenkontrollen på energiberäkningen han gjorde till bygglovet i höstas.

Kalle kom också och mätte köket. I övrigt är det full fart och åtta gubbar exkl elektriker, vvs och vent, är på bygget för att det ska gå undan.

Belysningen i badrummet är inte helt enkelt heller. Vi hade tänkt oss ett svart pendlande lysrör, vilket vi till slut hittade med rätt IP hos Anell. Men då kostade den nästan 12 000 kr!! Får se om elektrikern kan köpa den billigare, annars kanske vi kan använda samma lysrörstyp som vi har vid entrén, en Pole 50 från Flux.
Vy från badrummet

Källis har testspikat träspånen efter studiebesöket i Sumpan i förra veckan. Ser bra ut!

Den här lilla detaljen orsakade utryckning i torsdags. Visade sig dock att det bara var måttet på arkitektritningen som var fel. Ingen vägg behövde flyttas :)

söndag 21 april 2013

Inte bara plank och spikfredag 19 april 2013

Glest

Nu arbetas det med glesning (dvs uppsättning av läkt) både på ut- och insidan. De börjar också förbereda marken för förrådet, som också ska stå på pelare. Tänk att allt ska vara klart om ca veckor - får se om det håller.
Vi behöver redan nu bestämma datum för slutbesiktning för att kunna boka upp en besiktningsman och så att det inte hamnar mitt i semestrarna. Det intressanta är att slutbesiktningen innebär att besiktningsmannen bedömer om avtalet med byggaren har uppfyllts. Det betyder att om vi i avtalet har skrivit något korkat är et okey!? Vi har tagit in offerter från två stycken och de ligger väldigt långt ifrån varandra prismässigt. Vi undrar varför eftersom de i princip omfattar samma saker. Däremot får vi fundera på om vi även vill besiktiga vvs och el. Inget som krävs. Vi får kolla med vår KA vad han tycker.

Källis glesar tak

Jocke sätter upp kantlist på taket - utbytt för att kunna ta emot  större vattenmängder.

Redan nu samlas en hel del sunk efter en regnig dag - hur blir det sedan?
U-balken som antingen blir komplement till invändiga stuprör eller får ta hela vattenmängden.
Berget renskrapat för förrådet


Studiebesök i Sumpan

Klockan 7 studiebesök i Sumpan där Folkhem bygger Sveriges högsta trähus klätt helt med träspån i ceder. Ritat av Wingårds arkitekter.


Balkonger


söndag 14 april 2013

Stora spikutdragardagarna

Formen är riven och vi drar ut spik och sorterar virke för glatta livet hela helgen.

Finbesök av sonen som högg i

fredag 12 april 2013

Fyra koppar svart kaffe, sju timmar och en varm vägg

Blanka pelarna
 Tur att jag tog semester hela dagen. Vi startade kl 7 i morse med vårt ordinarie byggmöte. Klockan 8 kom elektrikerna och vi gick igenom de detaljer som vara kvar. Mycket får "lösas på plats" (vilket kanske var dagens vanligaste uttryck). Vi hade en hel del diskussioner om vad som får plats och inte. Bland annat skulle det eventuellt bli svårt med eldragningen till handdukstorkarna. Då frågade jag om man inte skulle kunna dra upp elgolvvärmen i väggen istället för att ha hängare. Det föll i god jord och de ska undersöka om det inte kan gå att få till. På så sätt kan vi välja snyggare och mer praktiska handdukshängare än det relativt smala utbud av stilrena handdukstorkar som finns. Tror också att det torkar mer effektivt. Känner mig som en riktig uppfinnarjocke ;)
Två koppar kaffe

Klockan 9 kom Kalle från Nisseby snickeri. Här försökte vi komma fram till arbetsordning och när och vad de kan mäta vecka 17. Väggarna kommer inte vara uppe då, men eftersom det finns markeringar var de kommer stå så skulle det kunna gå ändå. Att vi inte valt lösning för eldstaden ställer också till det lite. Vi tror att vi kom fram till ett praktiskt sätt att hantera det då lådorna under sittbänkarna skulle kunna göras oavsett eldstadsvalet. Under eldstaden blir det antingen vedfack eller en skiva ek. Skivan är inte bökig att få till så där går det att vara mer flexibel än med det som ska byggas.
Sedan har vi haft lite ångest för betongskivan under - både dyr att tillverka och transportera. Erik kom på att de skulle kunna gjuta den istället, vilket underlättar för oss alla. 
En kopp kaffe
Schematisk bild av hur det skulle kunna bli. Men vi vill placera veden under istället för bredvid. Vedfacket på sidan kommer vara klädd med cortenplåt
Klockan 10 var det dax för Fredrik från Nordströms Trä och dörrdiskussion. Nu hade han tagit in offert från Orresta och faktiskt lyckats få till  massiva trädörrar med dolda gångjärn. Vi gick igenom dörr för dörr. Leveranstiden är runt åtta veckor vilket innebär att dörrarna behöver sättas på plats efter det att väggarna byggts för att inte sinka tidplanen. Det innebär i sin tur att man måste ha lösningar som gör att skjutdörrarna går att få in även efter det att väggen byggts. Det görs hela tiden och bör inte vara ett problem. Däremot kan skjutdörren bli lite "sladdrig". Den erfarna snickaren Lasse kallades in och kom med bra förslag på lösning med tapp undertill på dörren och skåra i golvet där den löper. 
Klockan 11.30 ut på bygget och då kom Lennarts kusin Benke (som har rekommenderat byggaren vi har) och det blev rundvandring och prat.
Snillena spankulerar

Snabb lunch i kebab- och korvstället med Erik och precis tillbaka när Uno från Protan kom för att diskutera takläggningen och -avvattningen. Det är många detaljer på huset som kräver speciallösningar och där k-ritningarna inte är tillräckligt detaljerade. T ex alla burspråk och vid entrétaket. Tanken är att vattnet från den västra takdelen ska samlas upp och rinna ut på entrétaket för att sedan kastas ut vid förrådets ena hörn. De u-balkar som ritats in som utkastare kommer inte räcka och dessutom finns frysrisk och med det risk för fuktskador. Förslag om att göra dolda stuprör i väggarna las fram och diskuterades. Låter som en bra lösning men kräver lite extra jobb med bl a borrning i betongplattan för att stupröret. U-balkarna är dock redan levererade och betalda så de får monteras ändå som en arkitektonisk detalj. En kopp kaffe.
Så de sista punkterna om kakel med mera - klockan 14.30 åkte vi därifrån. Ganska nöjda faktiskt även om det kvarstår en del att lösa.
Maken pep iväg till Stûv för att diskutera om och hur man skulle kunna bygga in den på samma sätt som vi tänkte med Spartherm. Får se vad de hade att säga.

onsdag 10 april 2013

Huset svävar och f-n för eldstaden

Formen är riven så nu svävar huset på riktigt. Det syns knappt att berget är spräckt under för sargen hamnade riktigt snyggt.
Så här ser det ut under ateljén
Golvvärmeslingorna är utlagda och armeringen läggs nu. Gjutningen planerad till måndag.

Vi har också haft ett långt samtal med Charlotte (vår arkitekt) om alternativ till Sparthermkasetten. Vi hade nämligen föreslagit att vi skulle sätta in en fristående kamin istället. Hon ritade upp det lite snabbt i 3D, men det såg verkligen inte klokt ut, tyckte varken hon eller vi. Plan A är nu den offert som Erik har lagt ut på Dovre-kaminen, som vid närmare eftertanke ser helt okey ut. Även Charlotte gillade den :)
Plan B är nu en annan lite mer fristående kamin som heter Stuv 16. Men den kräver lite utredning, går det att bygga vägg ovanför, hur ansluter vi till tilluften. Den finns nämligen redan en ingjutet rör för detta och det gäller att det går att ansluta. Helst skulle vi vilja kunna ställa den direkt på betongskivan, den kanske skulle kunna gå om vi kan göra ett hål för tilluften i den. Men vi hoppas verkligen att vi slipper ta till plan B, för det skulle innebära ytterligare en offertvända för Erik och det börjar bli bråttom att beställa och få allt på plats. Han blir nog inte glad.
Plan Bsöndag 7 april 2013

Vision = verklighet?

VISIONEN
Vårt hus…
  • är personligt, unikt och modernt i sin utformning - jodå det är det verkligen. Inget annat hus är detta likt!
  • tar väl vara på befintliga förutsättningar och passar in i miljön på ett harmoniskt sätt - minimalt med spräckning av berg och huset passar perfekt mellan ekarna.
  • är byggt i sten och består av material som har lång livslängd, åldras vackert och kräver minimalt med underhåll - tja, där har vi inte lyckats helt. Huset är byggt i trä och vi lär få använda höst och vinter till att skotta eklöv på det minimalt lutande taket. Hade kommun räknat hushöjden på ett annat sätt kanske vi hade kunnat slippa detta aber.
  • är energieffektivt - jo, det uppfyller BBR18 i alla fall avseende energiåtgång.
  • ska byggas med hög kvalité i design och utförande, men utan exklusivitet i utrustning och material - jepp det stämmer än så länge
  • är i första hand funktionellt att bo och arbeta i - ber att få återkomma i frågan
  • innehåller innovativa och dekorativa detaljer - det gör det. Halvtrappan mot ateljén och granpanelen mot altan ger karaktär och nischerna för våra prylar blir fina. Återstår att få till dolda karmar och eldstaden.
  • ska kunna inredas och färdigställas invändigt av oss själva - där har vi varit lata och lagt det mesta på byggaren. Tvättstugeinredningen och lite garderober ska vi dock fixa själva.
  • ska kunna nomineras till Nackas Stadsbyggnadsutmärkelse - det får vi se till att göra.
  • ska kunna tålas att visas upp i hus- och inredningstidskrifter- defintivt!

Isolering utlagd inför nästa gjutning med golvvärmeslingorna

Inbrottsskydd?

Taket efter snöskur

fredag 5 april 2013

Institution eller arkitektritat?

Dörrarna var inget enkelt kapitel. Vi hade bestämt oss för vita massiva trädörrar med dolda gångjärn. Men det gick icke. Ska man ha dolda gångjärn blir det pappdörrar. Då får det bli synliga gångjärn, kan gå att lacka i vitt. Erik skulle undersöka. Totalofferten från leverantören hamnade på horribla 112 tkr utan moms för alla innerdörrar. Standard med institutionshandtag skulle kosta runt 40 tkr ex moms. Framförallt beror det på att vi valt dörrhandtag som verkar vara lite bökiga att få på plats i dörrarna. Vi förstår dock inte riktigt varför det skulle vara svårare än andra. De handtag/skålhandtag som är standard ser ut som det kommer från en institution.
Vi vill ju också ha "karmlösa" dörrar, dvs att inget av karmen ska vara synlig utan byggas in i gips och spacklas. Det innebär att det inte går att justera i karmen om/när dörren hänger sig. I de fallen får man bocka gångjärnen istället, vilket kan vara vanskligt. Inget ska vara enkelt.
Snyggt skålhandtag - dyrt att montera

Ful standard - billigt
Eldstaden ställer också till problem beroende på storleken. Den är inte gjord för enplanshus utan behöver ca 5-6 meter skorsten, vilket skulle se väldigt konstigt ut på vårt hus med det platta taket. Ett alternativ är att sätta en fläkt som skulle kunna minska behovet av skorstenshöjden, men det lär kosta en slant extra. Frågan är om det är värt det. Inte nog med det utan den kräver en rejäl utbyggnad som gör att arkitektens tanke om sittbänkar och eldstad i linje inte går att få till alls. Själva konstruktionen för eldstaden kräver en hel del jobb och material. Vi får se vad offerten hamnar på.
Inga av eldstäderna går att elda i med öppen lucka -  då dör elden. 

Snygg, dyr och bökig - passar husets arkitektur
Finns en annan typ av inbyggnadskamin som dock är lite grövre i utförandet, ca 40  tkr billigare. Skulle kanske fungera men avviker mot husets övriga arkitektur.
Billigare och enklare installation och lägre skorsten - men inte lika snygg
Fick protokoll från kommunens platsbesök, inga avvikelser från bygglov. Tack för det.

onsdag 3 april 2013

Kontroller av kontroller

Igår hade vi inspektion av kontrollansvarig och vår bygglovshandläggare Arne och hans kollega. En del frågor och påpekanden blev det. Bland annat behöver det ligga en fuktspärr mot syll/trästomme inför nästa gjutning. De frågade också myndigt hur det gått med ekarna runt om. Inga större rötter avgrävda där i alla fall, så de borde må bra sa vi. Vår kontrollansvarig visade att han kontrollerat byggarens egenkontroller för kommunen. Allt ok där i alla fall. Sedan sa de tack och hej (efter max 30 minuter) och sa att vi skulle få ett protokoll. Man undrar lite vad som kommer stå där.
Kontrollansvarig var dock nöjd med helheten och kände ingen oro för kvalitén. Det känns skönt.
Varför ser det ut på detta viset?

Fick bli en vända mejl till konstruktören för att få kompletterande ritningar för fuktspärr och urtag för ventilationsrören. De måste nämligen gå genom takbalkarna och då behöver konstruktören räkna ut var någonstans hålen kan tas ut för att inte balkarnas bärfasthet ska påverkas negativt. Dessutom behöver kilarna under takbalkar mot hammarband bytas ut, de var för mjukt för att bära lasten. Här förelog de masonit istället.
Baksidan av huset med hål för jätteskjutpartierna

Rörisarna var ute och bilade upp runt en del rör som hamnat lite fel vid gjutningen. Nu hoppas vi att alla kan gå upp i vägg.
Rörisarna Micke och Lennart
Jocke och Lasse lägger tak

I föreskrifterna står att dessa bjälkar ska spikas med nio spik, nio spik är det.