lördag 22 mars 2014

Plank blev spaljé

Efter lite diskussioner med kommunen så visade det sig att vi inte skulle få bygglov enligt våra ritningar.
Vi hade varit tvungna att sätta planket 50 cm in på tomten vilket vi inte ville. Bygglovsansökan tillbakadragen och maken skissar på en spaljé istället med glesa ribbor och armeringsjärn mellan. Kan bli lika bra tror vi och groparna går att använda.

I fredags var smederna här och vi diskuterade cortentrappan som de ska fixa åt oss. De kommer svetsa den på plats och vi slipper förarbeta mer än att gräva ur och ta bort trappan. I o f s nog så arbetskrävande. Två grindstolpar i corten har vi också beställt. Får se vad kalaset kan gå på och om vi har råd med allt.

Förra helgen klippte vi ner hela häcken för att se om vi kan få den lite tätare än det spret den uppvisat de senaste åren.  Visade sig vara bra tajming i o m att det snöade en hel del i veckan. Nu över 10 grader och sol, så vintern gjorde bara ett kort gästspel den här gången.


lördag 8 mars 2014

Plank = mer byråkrati

Inte hade vi väntat oss att få bygglov för planket skulle innebära så mycket regler. Enligt lag är kommunen skyldig att begära in en kontrollplan ?! Vi ska försöka att inte ramla ner i någon av groparna vi grävt ;).
Dessutom fick vi beskedet att planket inte får stå närmare tomtgränsen än 50 cm, vilket gör att vår uppfart blir för smal och vi kommer inte kunna köra in bilen. Nu skulle handläggaren kolla en extra gång med sina kollegor om det är ett krav. Inget som de nämner på sin hemsida hur som helst. De har möte nästa vecka och då kommer "domen". Om vi inte får bygglovet får vi sätta upp ett stängsel med klätterväxter på istället. För det behöver man nämligen inget bygglov.

söndag 2 mars 2014

Tio hål - nu är vi igång igen

Bygglovsansökan för plank har vi skickat in till Nacka kommun. Vi börjar så smått med att gräva stolphålen som ska vara minst 50x50 cm enligt Viivilla. Våra blev nog lite djupare. Totalt 17 st behövs och vi fixade faktist tio stycken på ca tre timmar, trots rötter och sten. Resultat i bild:


Resultat i kropp: tennisarmbåge och inget bra för makens onda axel.

Vi har också beställt trappa i corten som ska ersätta trätrappen. Smeden dyker upp hos oss om några veckor då vi även ska diskutera om det går att tillverka grindstolpar i corten också. Skulle bli väldigt snyggt till huset och planket.