lördag 17 november 2012

- Nu känns det bra....

...säger vår platschef. Tycker vi också. Alla rör är nedgrävda, spräckning av berget hoppas vi är klart och grävlingarna håller på och transporterar bort alla schaktmassor. Så i nästa vecka kan de äntligen börja med formsättningen av bottenplattan och gjutning av pelarna. Även om tomten inte återfått sin charm så börjar det se riktigt prydligt ut (allt är dock relativt...). Lite oroliga är vi dock över var prislappen på det här hamnar. Markarbetena är ju något som inte ingår i vårt takpris med mer än en uppskattad summa.

Vår konstruktör David från Byggnadstekniska byrån hörde av sig och var nyfiken på hur det gick. Han skulle kika till bygget idag. Kul med engagerade personer!



Träffade VVS:arna i går på bygget. Vi diskuterade hur man bäst kan ventilera huset med tilluft (grundflöde, dvs den luft som rör sig utan att man använder fläkt) och var dessa ventiler lämpligast ska placeras. Kom fram till två alternativ, antingen i fönsterkarm eller i vägg/tak. Magnus vill helst undvika håltagningar i taket eftersom det kan bli risk för läckor, inte nu, men om tio år. Bra att han tänker på det. Lutar åt att vi tar dem i fönsterkarmarna, verkar inte vara någon jättekostnad, ca 400 kr/st (även här är allt relativt).
Sedan behövs det ändå små "skorstenar" på taket för frånluften (som ska forceras med fläkt, har jag lärt mig) från köksfläkt, badrum och gästtoan. Rör för luften behöver också dras, placeringen är inte heller det lättaste att bestämma. Vi ska dessutom få plats med fördelarskåp för den vattenburna värmen och skåp där varje vattenledning har en skarv, enligt säker vatteninstallation. Försökte placera in dem så att de skulle synas så lite som möjligt, till exempel bakom garderob och i hörnet vid platsbyggda hyllorna i badrummet. Puh.

Mycket diskussion igen om uppvärmningen av förrådet där vi vill  ha frostfritt och runt 10 grader. Lutar åt att ett rör dras mellan hus och förråd isolerat under betongplattan. Ska kunna gå att få frostfritt. Nästa steg är att vi ska få en ritning på hur rören ska dras från värmepumpleverantören. Ska checkas med min far proffesorn. Vi har också lämnat in ansökan om tillstånd att borra för bergvärme (förra söndagen), har nu påmint kommunen eftersom vi inte fått något svar ännu och de står i startgroparna för att borra.

Vi har också fått en burk lasyr (för grundning av träspånet) på prov av vår danska leverantör Fyra vindar. Visar sig fungera utmärkt då lasyren både torkar fort även om det är lite kallt och att den är svart och inte brun. Har beställt träspånen från Litauen och vi ska få en första leverans innan jul så vi kan börja grunda.
Lagringen får tillfälligtvis bli i garaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar