söndag 3 mars 2013

Besvärligt med sneda tak

Ingen av takdelarna är helt platt utan de lutar svagt åt varsitt håll. Är pyssligt för snickarna då de måste mäta och mäta för att väggstommarna ska få rätt höjd.
Nu visar det sig att det är några detaljer som inte är med i konstruktionsritningarna. Till exempel hur våra steppade fönster ska fästas i stommen. Erik har förslag på hur det ska göras som verkar rimligt. Men för säkerhets skull får vi kolla med konstruktören om det är ok. Det är alltid lite marigt, vi litar ju å ena sidan på byggaren men å andra sidan har vi inte kunskaper nog att bedöma om förslaget är konstruktionsmässigt ok. Så det blir mejl med några ytterligare frågor till BTB.
Att sitta mellan byggaren och konstruktören har tyvärr visat sig jobbigare än vi trodde. Vi är ju beställare hos båda men har inte tillräcklig kunskap att avgöra vem som har "rätt" när det uppstår frågor och synpunkter kring ritningarna. Och hur mycket "borde" man förstå utan att det uttryckligen visas på ritningen? Problemet är att det uppstår extrakostnader är ritningarna inte tolkats rätt eller att någon detalj saknas.

Byggmötet i fredags avlöpte som vanligt väl. Om cirka tre veckor är det dags för kontrollansvarig och kommunen att inspektera bygget och de bärande stommarna. Dessutom behöver vi få in relationsritningar på de yttre rördragningarna och markentreprenörens egenkontroller. Vi har fått löfte om att få dem i veckan.

Här är stolpen som ska stå mellan skjutpartierna. Erik och Lennart mäter upp om vi får plats med både isolering, elledningar och strömbrytare. Verkar som det gör det.

Rejäla doningar för kökets burspråk. Bänkskåpen ska stå på den här "metallbalkongen".
Här har lärlingen Jonas kämpat med reglar på grunden för panelen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar