fredag 12 april 2013

Fyra koppar svart kaffe, sju timmar och en varm vägg

Blanka pelarna
 Tur att jag tog semester hela dagen. Vi startade kl 7 i morse med vårt ordinarie byggmöte. Klockan 8 kom elektrikerna och vi gick igenom de detaljer som vara kvar. Mycket får "lösas på plats" (vilket kanske var dagens vanligaste uttryck). Vi hade en hel del diskussioner om vad som får plats och inte. Bland annat skulle det eventuellt bli svårt med eldragningen till handdukstorkarna. Då frågade jag om man inte skulle kunna dra upp elgolvvärmen i väggen istället för att ha hängare. Det föll i god jord och de ska undersöka om det inte kan gå att få till. På så sätt kan vi välja snyggare och mer praktiska handdukshängare än det relativt smala utbud av stilrena handdukstorkar som finns. Tror också att det torkar mer effektivt. Känner mig som en riktig uppfinnarjocke ;)
Två koppar kaffe

Klockan 9 kom Kalle från Nisseby snickeri. Här försökte vi komma fram till arbetsordning och när och vad de kan mäta vecka 17. Väggarna kommer inte vara uppe då, men eftersom det finns markeringar var de kommer stå så skulle det kunna gå ändå. Att vi inte valt lösning för eldstaden ställer också till det lite. Vi tror att vi kom fram till ett praktiskt sätt att hantera det då lådorna under sittbänkarna skulle kunna göras oavsett eldstadsvalet. Under eldstaden blir det antingen vedfack eller en skiva ek. Skivan är inte bökig att få till så där går det att vara mer flexibel än med det som ska byggas.
Sedan har vi haft lite ångest för betongskivan under - både dyr att tillverka och transportera. Erik kom på att de skulle kunna gjuta den istället, vilket underlättar för oss alla. 
En kopp kaffe
Schematisk bild av hur det skulle kunna bli. Men vi vill placera veden under istället för bredvid. Vedfacket på sidan kommer vara klädd med cortenplåt
Klockan 10 var det dax för Fredrik från Nordströms Trä och dörrdiskussion. Nu hade han tagit in offert från Orresta och faktiskt lyckats få till  massiva trädörrar med dolda gångjärn. Vi gick igenom dörr för dörr. Leveranstiden är runt åtta veckor vilket innebär att dörrarna behöver sättas på plats efter det att väggarna byggts för att inte sinka tidplanen. Det innebär i sin tur att man måste ha lösningar som gör att skjutdörrarna går att få in även efter det att väggen byggts. Det görs hela tiden och bör inte vara ett problem. Däremot kan skjutdörren bli lite "sladdrig". Den erfarna snickaren Lasse kallades in och kom med bra förslag på lösning med tapp undertill på dörren och skåra i golvet där den löper. 
Klockan 11.30 ut på bygget och då kom Lennarts kusin Benke (som har rekommenderat byggaren vi har) och det blev rundvandring och prat.
Snillena spankulerar

Snabb lunch i kebab- och korvstället med Erik och precis tillbaka när Uno från Protan kom för att diskutera takläggningen och -avvattningen. Det är många detaljer på huset som kräver speciallösningar och där k-ritningarna inte är tillräckligt detaljerade. T ex alla burspråk och vid entrétaket. Tanken är att vattnet från den västra takdelen ska samlas upp och rinna ut på entrétaket för att sedan kastas ut vid förrådets ena hörn. De u-balkar som ritats in som utkastare kommer inte räcka och dessutom finns frysrisk och med det risk för fuktskador. Förslag om att göra dolda stuprör i väggarna las fram och diskuterades. Låter som en bra lösning men kräver lite extra jobb med bl a borrning i betongplattan för att stupröret. U-balkarna är dock redan levererade och betalda så de får monteras ändå som en arkitektonisk detalj. En kopp kaffe.
Så de sista punkterna om kakel med mera - klockan 14.30 åkte vi därifrån. Ganska nöjda faktiskt även om det kvarstår en del att lösa.
Maken pep iväg till Stûv för att diskutera om och hur man skulle kunna bygga in den på samma sätt som vi tänkte med Spartherm. Får se vad de hade att säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar