fredag 5 april 2013

Institution eller arkitektritat?

Dörrarna var inget enkelt kapitel. Vi hade bestämt oss för vita massiva trädörrar med dolda gångjärn. Men det gick icke. Ska man ha dolda gångjärn blir det pappdörrar. Då får det bli synliga gångjärn, kan gå att lacka i vitt. Erik skulle undersöka. Totalofferten från leverantören hamnade på horribla 112 tkr utan moms för alla innerdörrar. Standard med institutionshandtag skulle kosta runt 40 tkr ex moms. Framförallt beror det på att vi valt dörrhandtag som verkar vara lite bökiga att få på plats i dörrarna. Vi förstår dock inte riktigt varför det skulle vara svårare än andra. De handtag/skålhandtag som är standard ser ut som det kommer från en institution.
Vi vill ju också ha "karmlösa" dörrar, dvs att inget av karmen ska vara synlig utan byggas in i gips och spacklas. Det innebär att det inte går att justera i karmen om/när dörren hänger sig. I de fallen får man bocka gångjärnen istället, vilket kan vara vanskligt. Inget ska vara enkelt.
Snyggt skålhandtag - dyrt att montera

Ful standard - billigt
Eldstaden ställer också till problem beroende på storleken. Den är inte gjord för enplanshus utan behöver ca 5-6 meter skorsten, vilket skulle se väldigt konstigt ut på vårt hus med det platta taket. Ett alternativ är att sätta en fläkt som skulle kunna minska behovet av skorstenshöjden, men det lär kosta en slant extra. Frågan är om det är värt det. Inte nog med det utan den kräver en rejäl utbyggnad som gör att arkitektens tanke om sittbänkar och eldstad i linje inte går att få till alls. Själva konstruktionen för eldstaden kräver en hel del jobb och material. Vi får se vad offerten hamnar på.
Inga av eldstäderna går att elda i med öppen lucka -  då dör elden. 

Snygg, dyr och bökig - passar husets arkitektur
Finns en annan typ av inbyggnadskamin som dock är lite grövre i utförandet, ca 40  tkr billigare. Skulle kanske fungera men avviker mot husets övriga arkitektur.
Billigare och enklare installation och lägre skorsten - men inte lika snygg
Fick protokoll från kommunens platsbesök, inga avvikelser från bygglov. Tack för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar